Abraham Mapu

Abraham Mapu, İbranice yazılmış ilk roman olan Ahavat Tsiyyon’un (1853) yazarı (d. 10 Ocak 1808, Kovno yakınlan, Litvanya, Rusya. 9 Ekim 1867, Kalinin­grad, Rusya).

Yapıt, Peygam­ber Işaya dönemini anlatan tarihsel bir ro­manstır. Kitabı Mukaddes’in süslü diliyle yazılmış olan roman, eski İsrail’deki kırsal yaşamı betimler. Kısa zamanda ün kazan­mış ve sonradan birkaç dile çevrilmiştir.

Din ve Almanca öğretmeni olan Mapu, Haskala hareketinin etkili bir yandaşıydı. Uslup olarak Victor Hugo ve Eugene Sue’den etkilenen Mapu’nun romanları, bağımsız bir İsrail’i konu aldığı için dolaylı biçimde Yahudi milliyetçiliğini ve Siyonist akımın canlanmasına yol açtı. Öteki roman­larından Ayit tsavua (1858-69; ikiyüzlü), Yahudi gettolarındaki toplumsal ve dinsel adaletsizliklere karşı çıkıyordu. Aşmat Şomron (1865; Samiriye’nin Günahı) Kitabı Mukaddes’te sözü edilen Kral Ahaz döne­minde, Kudüs ve Samiriye arasındaki çatış­mayı destansı bir biçimde anlatıyordu. Hasidilik ilkelerini açıklayan Hoze hezyo­not’a ise (1869; Yalvaç) dinsel yetkililerce el kondu.

Felsefi konulara olan ilgisi nedeniyle Feylesof olarak anılan şair ve yazar

 

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous Article

Mappo

Next Article

Mapuçeler

Related Posts