Antika, estetik, tarihsel ve maddi değeri olan eski eşya olarak tanımlanır. Antika eşya tüm çağlara özgü süsleme sanatı ürünlerini içerisine alan en az 100 yıl önce üretilmiş eserlerdir.
Antika önceleri yalnızca Eski Yunan ve Roma’dan kalma ürünleri kapsaya anlamı taşırken, zamanla saray kent ya da köy sanatı ayırımı gözetmeksizin tüm çağlara ve kültürlere özgü süsleme sanatı ürünlerini içine almıştır.
Antika Tanımı
UNESCO’nun girişimi sonucunda 1952 yılında 17 ülkenin katılımıyla imzalanan Floransa Anlaşması, “eğitsel, bilimsel ve kültürel gereçlerin uluslararası dolaşımını kısıtlayan engellerin kaldırılması” nı karara bağlamıştır. Türkiye dahil taraf ülkelerin bu anlaşma doğrultusunda çıkardıkları yasalar antikaları kapsamaktadır. Ülkeler çıkardıkları yasalarla antikaların gümrüksüz ithaline izin vermişlerdir.
Günümüzde antika terimi genel olarak en az 100 yaşındaki sanat yapıtları ve tarihsel değer taşıyan eşya için kullanılmaktadır.
Antika Koleksiyonculuğu
Antika koleksiyonculuğunun, tapınaklarda hazine saklanması ile başladığı söylenebilir. Dolayısıyla antika koleksiyonculuğunun neredeyse insanlık tarihi kadar uzun bir geçmişi vardır. Antikaların yalnızca estetik değerleriyle değil, tarihsel önemleri ile de ilgilenildiği Türkiye’de çok eski yıllarda ülkenin tarihini yansıtan antikalar toplanmaya başlamıştır.
Her tarihi eserin kendi dönemine has hat, renk, nakışları ve yapıldıkları malzemeleri, müşterilere şehrin yaşam ve el sanatları tarihini görme fırsatı sunuyor.
Gürz, kılıç, kalkan ve teber gibi savaş aletlerinden çatal, bıçak, tabak gibi mutfak gereçlerine kadar onlarca eserin içinde ilgi çekici rengarenk süs eşyası da bulunuyor. Tarihi parçalarımızın en eski parçanın 400 yıllık, en yeni eserin 50 yıllık geçmişi var.
Dünyanın her yerinden küçük büyük, çok ya da az değerli antikalar ve sanat eserleri hızlı bir şekilde alınıp satılıyor.
1990’lı yılların ilk yarısında antika koleksiyonculuğu daha sınırlı ve lokal pazarlarda çalışırken şimdi pazar oldukça genişledi. Türkiye’de antika koleksiyonculuğu son yıllarda yukarıya doğru olumlu bir ivme kazandı.
Antikacılar
Antika bir kültürdür, geçmişine değer veren, tarihine değer veren insanların biriktirdiği objeler antika koleksiyonunu oluşturuyor. Taşhan’da biz bu hizmeti vermeye çalışıyoruz. Zaman zamanda antika müzayedeleri yapıyoruz. Bu hafta pazar günü kitap mezatımız var. Önümüzdeki hafta antika mezatımız var. Antika severleri çoğaltmaya çalışıyoruz. Çünkü antika gerçekten farklı duygusal bir objedir. Geçmişin izlerini taşıyan malzemeler. Geçmişimize değer vermeye ve geçmişimizi yaşatmaya çalışıyoruz.
Artık eski antikacı kavramından ziyade nostaljik ürünler dükkanı haline geldik. Çünkü bir objenin antika olabilmesi için en az 80- 100 yılı geçmesi gerekiyor. Fakat 1970’lerin 1960’ların eşyaları da hızlıca gelişen teknolojinin nostaljik ürünler oldu. Birçok objeler var. Afyon’da bakırcılık çok gelişkin, Afyon kaması meşhur o yüzden bu tür ürünler her zaman revaçta. Afyon güğümleri var bakır olarak, yöresel dokuma kilimler, gelinlikler var. Ben eski kıyafetler ilgi duyuyorum. Çok renkli oluyor ve gerçekten el emeğiyle oluşturulmuş kıyafetler.”
Antika Müzayede Platformları
Antika eşyaların değerini belirlemek ve orijinalliğini tespit etmek önemlidir. Bu konuda portföy uzmanlarından yardım almak, sahip olacağınız antika eşyaların gerçek değerini bilmenizi sağlar. Değerlendirme süreci sırasında uzmanlar, eşyanın malzemesini, dönemini, sanatçısını ve diğer önemli detayları analiz eder. Böylece siz de doğru bir şekilde yatırım yapabilirsiniz.
- Uzman görüşlerinden faydalanın.
- Araştırmalarınızı doğru kaynaklardan yapın.
- Antika eşyaların geçmişini öğrenin
- Antikalarınızı antika müzayede platformlarında satın
1 comment