Carl Ludwig

Carl Ludwig, (Carl Friedrich Wilhelm Ludwig) Dolaşım sistemi üzerindeki çalışmala­rıyla tanınan fizikokimyasal fizyoloji okulunun kurucularından Alman bilim ada­mı (d. 29 Aralık 1816, Witzenhausen, Kassel ya­kınları, Hessen-Kassel – ö. 23 Nisan 1895).

1846’dan başlayarak sırasıyla Marburg, Zürich, Viyana ve Leipzig üniversitelerinde fizyoloji dersleri verdi. Atardamarlarda kan başıncındaki değişimleri ölçmeye yara­yan kimograf adlı bir aygıt, atardamar ve toplardamarlarda kanın dolaşım hızını ölçen bir akımölçer, oksijen ve öbür gazların kandan ayrılmasını sağlayan cıvalı bir pom­pa geliştirdi.

İlk kez hayvan vücudundan çıkarılmış organları laboratuvar koşulların­da kan plazmasının bileşimine yakın bir çözelti içınde canlı tutmayı başardı. Soğan­ilikte yer alan ve kan dolaşımını düzenleyen merkezi buldu ve kılcal damarlardaki kan basıncını ölçtü. Kalbin çalışmasını baskıla­yan ve hızlandıran sinirleri buldu ve ABD’li fizyolog Henry Bowditch ile birlikte, uyarı­lan kalp kasının ya bütün gücüyle kasıldığını ya da hiç kasılmadığını belirten “ya hep ya hiç” yasasını ortaya koydu. Böbreklerdeki kılcal damar ağının (glomerül) ya da epiteli­nin idrar yapımında edilgin bir süzgeç işlevi gördüğünü ve kan basıncının böbreklerin süzme hızını denetlediğini ortaya koyan çalışmalarıyla idrar ve lenf oluşumuna ilişkin çağdaş kuramların temelini attı.

Kontraslı mikrokobun mucidi

 

İdrar­daki azot miktarının, canlıdaki protein me­tabolizmasının ortalama hızını gösteren bir ölçüt olduğunu ve insanda sindirim siste­mindeki salgı bezlerinin özgün sinirlerle uyarıldığını ilk belirleyen bilim adamları arasında yer aldı.

 

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous Article

IV.Ludwig

Next Article

Emil Ludwig

Related Posts