Cesare Zavattini

Cesare Zavattini İtalyan senaryo yazarı ve İtalyan sinemasında Neorealist hareketin ilk teorisyenleri ve savunucularından (d. 20 Ekim 1902, Luzzara ö. 13 Ekim 1989, Roma, İtalya).

1930’ların başlarında gazetecilik ve sinema eleştirmenliği yaptı. Aynı zamanda kısa öyküler ve romanlar da yazıyordu. 1935’teki ilk senaryosu Daro un milione (Bir Milyon Veririm) bir yergi komedisiydi. Alessandro Blasetti’nin filme çektiği 1942 tarihli Oyattro passi fra le nuvole (Bulutlarda Dört Adım) toplumsal sorunlara ve günlük yaşama ilgi duyduğu ilk senaryosu oldu. Gene aynı yıl yazdığı senaryodan Vittorio De Sica’nın gerçekleştirdiği İ bambini ci guardano (Çocuklar Bizi Seyrediyor) doğal mekânları kullanması ve alttan alta faşizmi eleştirmesiyle ilerideki yeni-gerçekçilik akımını haber veriyordu. Zavattini sonraki yıllarda Luchino Visconti, Rene Clement, özellikle de De Sica için yazdığı Sciusciâ (1946; Kaldırım Çocukları), Ladri di biciclette (1948; Bisiklet Hırsızları), Umberto D (1952) gibi senaryolarıyla. yeni-gerçekçilik akımının yaratılmasına katkıda bulundu; yazılarıyla da bu akımı savundu.

Kanlı Düğün adlı filmin çekimleri sırasında geçirdiği bir trafik kazasında hayatını kaybeden sinema sanatçısı, yönetmen

Yeni-gerçekçiliğin 1950’lerin ortalarında etkisini yitirmesi üzerine Zavattini bu akımı yeni koşullarda sürdürecek girişimlerde bulundu. Değişik yönetmenlerin İtalya’nın değişik yörelerinden saptayacakları görüntülerden oluşacak senaryosuz bir film çekme tasarısı gerçekleşmedi. Daha sonra 15 genç yönetmenle birlikte Roma kentinin gündelik yaşantısını rasgele görüntüleyen I misteri di Roma (Romanın Gizleri) adlı ilginç bir girişime ön ayak oldu.

L’oro di Napoli (1954; Napoli Altını), La ciociara (1961; İki Kadın/Kızım ve Ben), Boccacio ’70 (1962), I girasilo (1969; Güneş Çiçeği), The Children of Sanchez (1978; Sançez’in Çocukları) gibi filmlerin :senaryolarını da yazan Zavattini’nin bilinen son çalışması Za veritaaa’dır (1983).

Total
0
Shares
1 comment
  1. Visitor Rating: 5.4/10
    Bu ismi daha önce duydunuz mu?: 3.5
    Eserlerini okudunuz mu?: 5
    Eserlerini beğendiniz mi?: 6
    Bu isimden etkilendiniz mi?: 6
    İçerik sizi tatmin etti mi?: 6.5

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous Article

Yuri Aleksandroviç Zavadski

Next Article

Zeami Motokiyo

Related Posts