Fausto Zonaro

Fausto Zonaro, İtalyan ressam. II. Abdülhamid döneminde saray ressamı olarak Osmanlı sarayına hizmet vermiş oryantalist bir ressamdır. (d. 18 Eylül 1854, Padova – ö. 19 Temmuz 1929, San Remo, İtalya). Tarih, savaş, deniz, manzara ve portrenin yanı sıra özellikle “Türk ressamı” olarak tanınır.

Yoksul bir aileden geliyordu. Küçük yaşta duvarcı çırağı olarak çalışmaya başladı. Bir yandan İtalya’nın çeşitli yerlerinde duvarcılık yaparken, bir yandan da Verona’daki Güzel Sanatlar Yüksekokulu’nda ve Roma Güzel Sanatlar Akademisi’nde okudu. 1880’lerin sonlarında Venedik ve Napoli’de ressam ve dekoratör olarak çalıştı.

1891’de İstanbul’a gitti. Kentin çeşitli yönlerini yansıtan ilk resimleriyle sanat ve saray çevrelerinin dikkatini çekti. “Ertuğrul’un Galata’dan Uğurlanması” (1891) adlı resmini sunduğu Il. Abdülhamid’in övgüsünü kazandı ve “ressam-ı Hazret-i Şehriyari” unvanıyla saray ressamlığına getirildi. Şehzade Abdülmecid’e resim dersleri verdi ve onun yakın dostluğunu kazandı, Abdülhamid’in isteği doğrultusunda “İstanbul’un Fethi”, “Türklerin İstanbul’a Girişi” ve “Hücum” (Dolmabahçe Sarayı) gibi tarihsel konulu resimler yaptı. Ayrıca Gentile Bellini’nin yaptığı “Fatih Portresi”ni de kopya etti. Ünlü kişilerin portrelerini yaptı; İs- tanbul camilerini, çeşmelerini, hamamlarını ve Boğaziçi’ni betimledi; günlük yaşamdan sahnelerle İstanbul’un değişik tiplerini, yaşam dolu ve gerçekçi bir üslupla tuvale aktardı. Hareket ve ışığın egemen olduğu resimlerinde koyu renkleri yalnızca karşıtlıkları vurgulamak için “kullandı. “Rufai Dervişleri”, “Arzuhalci”, “Tulumbacılar”, “Odalık”“Kandilli’den Boğaz Görünümü”, “Valide Camii”, “Bayram”, “Yeni Türkiye” ve “Kendi Portresi” olgunluk döneminin önemli örnekleriydi.

Millî Şair olarak anılan Türk Millî Edebiyat akımının öncüsü şair

 

1911’de İtalya’nın Trablusgarp’a saldırması üzerine Türkiye’deki İtalyanlar yurtdışı edilince Zonaro’da 20 yıl kaldığı ve bini aşkın resim yaptığı kenti terk etmek zorunda kaldı. İtalya’da yerleştiği San Remo’da İstanbul’u konu alan resimler yapmayı sürdürdü.

Total
0
Shares
1 comment
  1. Visitor Rating: 8.5/10
    Bu ismi daha önce duydunuz mu?: 9
    Yayınlarını beğendiniz mi?: 9.5
    Bu isimden etkilendiniz mi?: 9
    İçerik sizi tatmin etti mi?: 6.5

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous Article

Albin Zollinger

Next Article

William Zorach

Related Posts