Giacomo Manzù

Giacomo Manzù, 20. yüzyılın ortalarında, kilise yapıla­rında kabartmalı tunç kapılar kullanılması geleneğini canlandıran heykelci (d. 22 Aralık 1908, Bergamo – ö. 17 Ocak 1991, Ardea, Ital­ya).

Ölçülü gerçekçi tutumu ve son derece zarif hacimlendirme yöntemiyle ağırbaşlı, ama du­yumsal biçimler ve yüzeyler yapmıştır. Bu çalışmalarıyla figüratif tunç heykel sanatı­na yeni bir canlılık kazandırmıştır.

Bir zanaat öğrenmek için küçük yaşta okulu bırakmak zorunda kalan Manzu yerel ustaların yanında ahşap yontmayı, metali ve taşı işlemeyi öğrendi. 1928’de bir heykelci olarak şansını denemek üzere Paris’e gitti. Ama üç hafta sonra açlıktan ölecek hale geldi ve Fransa’dan sınır dışı edildi. Bu zorlu yıllarda çok çeşitli konularla ilgilendi; daha çok da kardinal resimlerini inceledi. Genellikle her heykelinden yalnızca bir tek döküm yapmasına karşılık, sevdiği konula­rın, farklı ölçeklerde birçok çeşitlemesini üretti. Sonunda 50’yi aşkın oturmuş ya da ayakta duran kardinal heykeli oluşturdu.

Rönesans sanatçısı tanımına tam anlamıyla uyan Kuzey İtalyalı ilk ressam ve oymabaskı ustası

 

II. Dünya Savaşı öncesinde faşizme karşı çıkmasına karşın, kazandığı ün, 1940’ta Milano’daki ünlü Brera Güzel Sanatlar Akademisi’ne heykel profesörü olarak atanmasına yetti. 1954’e değin burada ders veren Manzu 1960’a değin de Salzburg Yaz Akademisi’nde öğretim üyeliği yaptı.

Savaş yıllarının en önemli ürünü olan “Francesca” adlı oturan çıplak heykeliyle 1942’deki Roma Quadrenali’nde Büyük Ödülü kazandı. 1948 Venedik Bienali’nde İtalyan heykel sanatı dalında birincilik ödü­lü kazandı. İki yıl sonra Roma’da San Pietro Bazilikası için bir kapı yapmakla görevlendirildi. Manzu’nun diğer önemli yapıtları arasında Salzburg Katedrali’nin (1958) ve Rotterdam’daki Sankt-Laurents Kilisesi’nin (1969) kapılarıyla New York kentindeki Rockefeller Merkezi için yaptığı “Anne ve Çocuk” sayılabilir.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous Article

Alessandro Manzoni

Next Article

Mao Chang

Related Posts