I.Ludwig, 814-840 arasında Kutsal Roma-Germen imparatoru (d. 778, Chasseneuil, Poitiers yakınları, Akitanya – ö. 20 Haziran 840, Petersaue, Almanya).
Oğulları tarafından iki kez iktidardan uzaklaştırıldıysa da tahtı yeniden ele geçirmiş ve ardında karışıklıklar içinde bir imparatorluk bırakmıştır.
Kutsal Roma-Germen imparatoru Charlemagne’la ikinci karısı Schwabenli Hildegard’ın beşinci çocuğuydu. 781-814 arasında, Charlemagne’ın Gaskonya dışında bir krallık olarak bağışladığı Akitanya’da yaşadı. 11 Eylül 813’te Aachen’da ortak imparator olarak taç giydi. 814’te babasının ölümü üzerine imparator oldu.
Ludwig’in ilk işi, Charlemagne’ın vasiyetini yerine getirmek oldu. İmparatorluk topraklarını oğulları Lothar, Pepin ve Ludwig (Alman; sonradan II.Ludwig) arasında paylaştırmaya girişmesi, yaşamı boyunca çözemeyeceği sorunlara ve karışıklıklara yol açtı. Ağustos 814’te oğullan Lothar ile Pepin’i kağıt üzerinde Bavyera ve Akitanya kralı ilan etti. Ardından ölen kardeşi Pepin’in oğlu Bernhard’ın 813’te Charlemagne’ın kendisine bıraktığı İtalya Krallığı’nın başına geçmesini onayladı. Ama Bernhard 817’de kendisine karşı ayaklanınca gözlerini kör ettirerek onun ölümüne neden oldu. Ardından önce bütün kız kardeşlerini, daha sonra da evlilik dışı üç erkek kardeşini (Drogo, Hugo ve Theoderich) manastıra kapattı.
Temmuz 817’de oğlu Lothar’ı ortak imparator ilan etti ve ölümünden sonra imparatorluğun parçalanmasını önlemek amacıyla Ordinatio imperii (imparatorluk yetkilerinin düzenlenmesi) adlı bir ferman yayımladı. Buna göre, Pepin ve Ludwig sırasıyla Akitanya ve Bavyera krallıklarının başına geçecek, ama Lothar’ın vasalı olarak kalacaklardı. İmparatoriçe lrmengard’ın ölümünden (818) dört ay sonra Bavyeralı Judith ile evlenen Ludwig’in Haziran 823’te Karl (sonradan II. Karl) adlı bir oğlu daha oldu. 829’da Ordinatio imperii’de değişiklik yaparak Karl’a Alaman topraklarını bağışlaması üzerine ilk evliliğinden olan üç oğlu Lothar’ ın önderliğinde kendisine karşı ayaklandılar. Ludwig, Lothar tarafından tahttan indirildiyse de Ekim 830’da toplanan Nijmegen Meclisi’nde yeniden imparator ilan edildi. Şubat 831,’de toplanan Aachen Meclisi’nde Lothar’a İtalya verildi. Ertesi yıl Ludwig’in Akitanya’yı Pepin’den alarak Karl’a vermesi üzerine üç kardeş Papa IV. Gregorius’un desteğiyle ikinci kez ayaklandılar ve Sigolsheim (Alsace) yakınlarında yapılan bir toplantıda alınan kararla babalarını bir kez daha tahttan indirdiler. Mart 834’te yeniden tahta çıkan I. Ludwig, Pepin ve Ludwig’le (Alman) barış yaptı. Lothar aynı yılın sonlarında yeniden ayaklandıysa da İtalya’ ya geri çekilmek zorunda kaldı. Ludwig, bu başarısından aldığı cesaretle Aachen ve Nijmegen meclislerinde (837-838) Karl’a daha fazla toprak verdi. Ludwig (Alman) 839’da bir kez daha ayaklandıysa da Bavyera ‘ya geri püskürtüldü.
Bu arada Pepin ölmüş (Aralık 838), Worms Meclisi’nde (30 Mayıs 839) alınan bir kararla imparatorluk toprakları Lothar ile Karl arasında paylaştırılmış, Bavyera ise Ludwig’e (Alman) bırakılmıştı. 839’un sonlarına doğru Ludwig (Alman) son kez babasının üzerine yürüdü ve bir kez daha başarısızlığa uğradı. İmparator, 1 Temmuz 840’ta Worms Meclisi’ni toplantıya çağırdı. Ama meclis toplanamadan Ren’deki Petersaue Adasında öldü ve Metz’deki St. Arnoul Kilisesi’ne gömüldü.
Çosan Hanedanı olarak da bilinen, Kore’nin en son ve en uzun ömürlü kraliyet hanedanı
Ludwig babasından barış içinde bir imparatorluk devralmış olmasına karşın, ardında karışıklıklar içinde bir ülke bıraktı. Hükümdarlığı sırasında Danların ve öteki bazı halkların akınları sürdüyse de imparatorluk önemli bir dış tehlikeyle karşı karşıya kalmadı. Öte yandan Lothar, Ludwig (Alman) ve Karl (Dazlak) arasındaki çekişmeler, onun ölümünden sonra da sürdü.
Ludwig’e “Sofu” lakabının kiliseye karşı cömertliği, dindarlığı, dinsel konulara ilgisi ve iyi eğitimi nedeniyle verildiği sanılır. Babası Charlemagne gibi Ludwig de 12. yüzyılın kahramanlık şarkılarına (chanson de geste) konu olmuş ve bu şarkılarda nazik, ama zayıf ve kararsız bir hükümdar olarak betimlenmiştir.