II.Ludwig

II.Ludwig, Doğu Frank kralı (d. y. 804, Akitan­ya?, Fransa -ö. 28 Ağustos 876, Frankfurt).

Karolenj hanedanından Kutsal Roma-­Germen İmparatoru I. Ludwig’in (Sofu) üçüncü oğluydu. İmparatorluğun bölüştürülmesi (817) sırasında kendisine verilen, Bavyera’nın yönetimine 826’da geçti. Kar­deşleriyle birlikte 830 ve 833’te babasına karşı ayaklandı. Onun ölümünden (840) sonra I. Lothar’ın bütün imparatorluk top­rakları üzerindeki hükümranlık iddiasına karşı, üvey kardeşi II Karl’la (Dazlak) birleşti. Verdun Antlaşması’yla (Ağustos 843) II. Karl İmparatorluğun batı, I. Lothar orta, Ludwig doğu bölümünü aldı. Lud­wig’e bırakılan bölüm Franken, Schwaben, Bavyera ve Saksonya ile daha doğudaki toprakları kapsıyordu.

Ludwig, Batı Frank kralı II. Karl’a karşı çıkan bır grup soylunun yardım isteği üzeri­ne, Karl’ı tahttan indirmek amacıyla 854’te oğlu III. Ludwig’i (Genç) Akitanya’ya gön­derdı. 858’de ise doğrudan kendisi Karl’ın üzerine yürüdü. Her iki sefer de başarısız­lıkla sonuçlandı. Koblenz Barışı’yla (860) Batı Frank toprakları üzerindeki hak iddialarından vazgeçti.

I.Lothar’ın ölümünden (855) sonra top­rakları oğulları arasında paylaşıldı. Loth­ringen’i (bugün Lorraine) alan Lothar’ın meşru oğlu olmadığından, Ludwig ve Karl yeğenlerinin ölümünden sonra Lothrin­gen ‘i aralarında paylaşmak üzere anlaştı­lar (865 ve 867/868). Lothar’ın ölümünden (869) sonra Kari Lothringen’i ilhak ederek anlaşmaları bozdu. Ertesi yıl Lothringen’e saldırarak Karl’ı Mersen (Meerssen) Ant­laşması’na zorlayan Ludwig, Friesland’ı ve bölgenin Ren’in batısında kalan büyük uzantısını aldı.

Çosan Hanedanı olarak da bilinen, Kore’nin en son ve en uzun ömürlü kraliyet hanedanı

 

Ludwig’in topraklarını oğulları Karlmann III.Ludwig ve III. Karl (Şişman) arasında bölüştürmek için yaptığı düzenlemeler, pay­laşım konusunda bir dizi çekişme ve anlaş­mazlığa yol açtı. Bu nedenle 861’den 873’e değin oğullarının giriştiği çeşitli ayaklanma­larla karşı karşıya kaldı.

Bu arada Moravya’daki Katolik Frank misyonerleri verdiği desteğe karşın, bölge­nin denetimini elinde tutamadı. Bu bölgede kaybettiği bir savaş, Büyük Moravya Krallı­ğı’nın kurulmasına zemin hazırladı.

Ludwig yeğeni II. Ludwig’in (I. Lothar’ın oğlu) ölümünden sonra imparator unvanı­nın ve İtalya’nın kendi soyuna geçmesi için çaba gösterdi. En büyük oğlu Karlmann’ı 874’te varis ilan ettirdiyse de, II. Ludwig’in ölümünden (Ağustos 875) sonra Karl, Papa VIII. Johannes’in elinden imparatorluk tacı giydi. Bu arada Ludwig, Karl’ın Lothrin­gen’deki topraklarına başarısız bir saldırı girişiminde bulundu. Yeni bir saldırıya ha­zırlanırken öldü.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous Article

III.Ludwig

Next Article

III.Ludwig

Related Posts