Leopoldo Lugones

Leopoldo Lugones, 20. yüzyıl başında Arjantin’in kültürel yaşamında önemli rol oynamış şair ve eleştirmen. Aralarında Borges’in de bulunduğu, dönemin genç kuşak yazarlarını önemli ölçüde etkilemiş, Arjantin’de ulusal bir sanat ve eğitimin gelişmesine önayak olmuştur (d. 13 Hazir-an 1874, Villa Marfa del Rfo Seco -ö. 19 Şubat 1938, Buenos Aires, Arjantin).

Yazarlık yaşamına gazeteci olarak başladı. 1897’de Buenos Aires’te yayınlanmaya başlayan, sosyalizm yanlısı La montana gazetesinin kurucuları arasında yer aldı. Nikaragualı şair Ruben Darfo önderliğinde­ki yenilikçi modernismo grubunun etkin bir üyesi oldu. Las montanas del oro (1897; Altın Dağlar) adlı ilk önemli şiir kitabıyla Los crepusculos del jardin (1905; Bahçenin Alacakaranlığı) ve Lunario sentimental (1909; Duygusal Ay Takvimi) adlı sonraki yapıtlarında yabancı kültürlerden alınma imgeler ve serbest nazım kullanarak mo­dernismo akımının ilkelerini uyguladı.

1911-14 arasında Paris’te yaşadı ve Revue Sudamericaine dergisinin yayın yönetmenli­ğini yaptı. I. Dünya Savaşı başlayınca Arjantin’e döndü. Siyasal görüşlerinde radi­kal sosyalizmden tutucu milliyetçiliğe doğru kayarken, edebiyat anlayışında da moder­nismo’yu reddetti ve ulusal konulan gerçek­çi bir üslupla ele almaya başladı. La guerra gaucha (1905; Goşoların Savaşı) adıyla ya­yımlanan düzyazı anlatılarınçla ilk kez ken­dini belli eden bu değişim, Arjantin kırları­nın güzelliğini yücelten El libro de los paisajes (1917; Manzaralar Kitabı) adlı şiir kitabında bütünüyle gün ışığına çıktı. Lugo­nes, Cuentos fatales (1924; Kader Öyküleri) adlı öykü kitabıyla El fıngel de la sombra (1926; Gölgelerin Meleği) adlı romanında da ulusal konulan ele almayı sürdürdü.

Lugones 1914-38 arasında Ulusal Eğitim Konseyi başkanlığı yaptı. 1924’te Milletler Cemiyeti’nin Entelektüel İşbirliği Komisyo­nu’nda Arjantin’i temsil etti. Öteki önemli yapıtları arasında Arjantin tarihiyle ilgili kitapları, Klasik Yunan edebiyatı ve kültü­rü üzerine incelemeleri, İlyada ve Odysseia’ nın İspanyolca çevirileri yer alır.

1929’da faşist görüşleri benimseyen Lugones, sonraki yılların getirdiği büyük duygu­sal gerginliğin sonucunda intihar etti.

Bir ya da birden çok temanın taklit yoluyla geliştirildiği çalgı için yazılmış kontrapuntal kompozisyon

 

 

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous Article

Lugol eriyiği

Next Article

Bela Lugosi

Related Posts