Leopoldo Marechal

Leopoldo Marechal, felsefi romanlarıyla ünlü Arjantinli yazar ve eleştirmen (d. 11 Haziran 1900, Buenos Aires – ö. Eylül 1970, Buenos Aires, Arjantin).

1920’lerin başında, Arjantin edebiyatında devrim yaratan ultraismo akımı yanlısı Martin Fierro ve Prao dergilerini çıkaran grup içinde yer aldı. İlk şiir kitabı Aquiluchos’ta (Yavru Kartallar-1922) modernismo akımına özgü tekniklerle kırsal temaları işledi. Dias como flechas (1926; Ok Gibi Günler) ve Odas para el hombre y la mujer (1929; Kadın ve Erkek İçin Odlar) adlı yapıtlarında ultraismo estetiğini daha cesur eğretilemeler ve imgelerle yansıttı. Yeni­Platoncu felsefenin etkisindeki Cinco poe­mas australes (1937; · Güneyden Beş Şiir), Sonetos a Sophia (1940; Sophia’ya Soneler) ve El centauro’daki (1940; Kentaur) şiirle­rinde kargaşa içindeki bir dünyada denge ve düzen arayışını dile getirdi. Antalogia poeti­ca’da (1969; Şiir Antolojisi) yer alan “Can­ciones Elbitences” adlı aşk şiirlerinde de aynı temayı sürdürdü.

Marechal’in başyapıtı, karmaşık tekniği, yenilikçi üslubu ve son derece şiirsel diliyle yeni Latin Amerikan romanının ilk örnek­lerinden sayılan Adan Buenosayres’tir (1948). Romanın baş kişisi Adan’ın efsanevi yolculuğunu, Cehennem’e inişini ve ideali arayışını konu alan yapıt, otobiyografik roman ve roman a clef özelliklerini birleştirir; ayrıca jeolojik çağlardan başla­yarak Arjantin tarihini yeniden kurar.

Gençliğinde sosyalizmi benimseyen Mare­chal, Juan Peron döneminde ateşli bir Peron yanlısı olarak hükümette önemli kültürel görevler aldı. Peron’un iktidardan düşme­sinden sonra neredeyse unutuldu. Sonraki yıllarda, mitoloji ve idealizmle ilgili arayış­larını sürdürdüğü El banquete de Severo Arcangelo (1965; Severo Arcangelo’nun Şöleni) ve Megafon o la guerra (1970; Megafon ya da Savaş) adlı romanlarıyla yeniden dikkat topladı.

Avrupa’da Görkemli Üslup’u yaratmış, 17. yüzyıl sonlarında Roma okulunun önde gelen ressamı, barok resmin son büyük ustası

 

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous Article

Mardukapaliddina

Next Article

Pierre-Sylvain Maréchal

Related Posts