Lunda İmparatorluğu

Lunda İmparatorluğu, 16. yüzyılda, Ka­sai Irmağının yukarı çığırının bulunduğu bölgede (bugünkü Angola ‘nın kuzeydoğu kesimi ve Zaire’ye bağlı Shaba’nın doğu kesimi) Bantu dili konuşan halkların kurdu­ğu devlet.

Bölgede çok eski zamanlardan beri yaşayan Lundaların varlığına karşın, imparatorluğun kuruluşuna batıdan gelen istilacı Balubalar (Lubalar) ön ayak oldu. 1600-1750 arasında bu merkezi yapıdan kopan çeşitli topluluklar bir dizi uydu devlet oluşturdular. Lunda İmparatorlu­ğu’nun dayandığı merkezi yapının çevresin­de başkente bağlı bölgeler, vergi ödemekle birlikte özerk olan bölgeler ve ortak bir Lunda kültürünü paylaşan bağımsız krallık­lar yer alıyordu. Bu nedenle sınırları ancak kaba bir biçimde belirlenebiliyordu.

Lundalar Hint Okyanusunda Araplarla, 1650’den sonra da Atlas Okyanusunda Por­tekizlilerle ticari ilişkiler geliştirdiler. Başlı­ca ihraç ürünleri fildişi ve köle, ithal ürünleri ise kumaş ve silahtı. 1850’lerde gücünün doruğuna ulaşan imparatorluk da­ha sonra komşu Baçokuelerin saldırılarıyla giderek zayıfladı. Portekizliler 1884’te Angola, Belçikalılar da 1898’de Kongo Bağım­sız Devleti üzerinden saldırarak Lunda topraklarını aralarında paylaştılar. Lundala­rın Kongo Serbest Devleti’ne karşı yürüttü­ğü gerilla savaşı, önderlerinin yakalanarak idam edildiği 1909’a değin sürdü.

ABD İç Savaşı sırasında, köleleri özgürleştirmek amacıyla çıkarılan yasalar

 

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous Article

Jimmie Lunceford

Next Article

Lundalar