Lundalar, BALUNDALAR olarak da bilinen, Zaire’nin güneydoğu, Angola’nın doğu ve Zambia’nın kuzey ve kuzeybatı kesimlerinde dağınık biçimde yaşayan ve Bantu dilleri konuşan topluluklara verilen ortak ad.
Musokantanda Lundaları, Kazembeler, Şinceler, Kanongeşalar, Bandembular, Luvaleler, Baçokueler, Luçaziler, Songolar ve Bambundular gibi bölgesel grupları kapsar. Hepsi de Kongo kökenli olan bu gruplar, Kongo’nun güney kesimindeki Kapanga yöresinde bulunan merkezi Lunda Krallığı‘ndan koparak ortaya çıkmıştır. Zaire’nin güneybatı kesiminde Kuango Irmağına kadar yayılmış olan Lundalar, Yakalar ve öteki halklar arasında siyasal otoriteyi oluştururlar. Genellikle ırmak boylarındaki orman kuşaklarıyla kesintiye uğrayan savanla kaplı arazilerde yaşarlar. Birçok grupta toplayıcılık ve avcılık önemli bir geçim kaynağıdır; balıkçılık yaygın değildir. Bütün gruplar dönüşümlü çapa tarımıyla manyok, darı, yerfıstığı, fasulye ve mısır eker, küçükbaş hayvan ve bazen de küçük sığır sürüleri beslerler. Yerel ticaret çok canlıdır. Kazembe Lundaları geçmişte fildişi ve köle tüccarları olarak ün yapmışlardır.
Lundalar arasında soy çizgisi önemli farklılıklar gösterir. Güneydeki Lundalar, Luvaleler ve Luçaziler anayanlı, Zambia’nın kuzeyindeki Lundalar ise babayanlıdır. Kapanga Lundalarında her ikisi de görülür. Başlık paraları düşüktür; mirasın dul kadına geçmesi ve çapraz kuzen evliliği yaygın geleneklerdir.
Lunda köyleri küçük ve topludur. Kapanga Lundalarının merkezi siyasal örgütlenmesi son derece karmaşıktır. Gök ya da yer tanrısı biçimini alan yüce bir varlığa dayalı Lunda dinleri atalara tapınmayı da içerir.
Orta Avrupa da Osmanlı’nın nüfusunu büyük ölçüde zayıflatan anlaşma