Lusitania

World War I, 7th May 1915, An illustration of the sinking of the British ocean liner RMS Lusitania, torpedoed by German U-boat U-20 off the old head of Kinsale, Ireland (Photo by Popperfoto/Getty Images)

Lusitania, Alman denizaltısı tarafından 7 Mayıs 1915’te batırılması ABD’nin I. Dünya Savaşı’na girmesine dolaylı yoldan etkileyen İngiliz yolcu gemisi.

New York’tan yola çıkan 32 bin ton ağırlığındaki gemi, 1.959 yolcusu ve mürettebatıyla Li­verpool’a dönüyordu. İrlanda’nın güney kıyıları açıklarında Alman denizaltılarının dolaştığına ilişkin istihbarat üzerine, İngiliz Deniz Kuvvetleri “Lusitania”yı uyararak bölgeden uzak durmasını ve birkaç dakika­da bir düzensiz aralıklarla rota değiştirmesi­ni önerdi. Bu zigzag çizme taktiğiyle Alman denizaltılarının geminin rotasını saptamaları önlenecekti.

Mürettebat bu önerileri dikka­te almadı ve gemi 7 Mayıs 1915’te saldırıya uğradı. Gemiye sancak tarafından ve ortadan bir torpil isabet etti. Bunu, kazanlarının patlamasından kaynaklandığı sanılan daha büyük bir patlama izledi. Gemi 20 dakika içinde battı ve 1.198 kişi boğuldu. Geminin ve 128’i ABD’li olmak üzere çok sayıda yolcunun kaybedilmesi ABD kamuoyunda büyük bir kızgınlık yarattı. Ama Almanya’ ya savaş açılması yolundaki beklentilere karşın, ABD yönetimi tarafsızlık siyasetini sürdürmeyi yeğ tuttu.

“Lusitania” aynı zamanda 173 ton tüfek cephanesi ve top mermisi taşıyordu. Bu durum, önceden gemiyi batıracaklarını du­yurmuş olan Almanların, eylemlerini savaş amaçlarına hizmet eden bir düşman gemisi­ni batırma biçiminde savunmalarına olanak verdi. Almanlar ayrıca yüzeye çıkan denizaltıların savunmasız kalmasını ve İngilizle­rin ticaret gemilerini silahlandıracaklarına ilişkin açıklamalarını öne sürerek, olası hedeflerin saldırıdan önce uyarılmayacağını belirttiler. ABD yönetimi 13 Mayıs 1915’te Berlin’e denizaltı savaşı konusundaki şikayetlerini bildiren bir nota gönderdi. ABD’nin “Lusitania” olayına gösterdiği tepki bu nota ve onu izleyen iki notayla sınırlı kaldı. Bununla birlikte ABD 1917’de savaşa girdiğinde, gerekçelerden biri olarak Alman denizaltı saldırılarını gösterildi.

İngiltere kralı John’un 1215’te iç savaş tehdidi altında uyruklarına tanıdığı özgürlükleri içeren tarihi berat

 

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous Article

Lusatien kültür

Next Article

Lustratio

Related Posts