Lycoperdales

Lycoperdales, bazitli mantarlardan, ça­yır ve ormanlık alanlarda yetişen 270 kadar mantar türünün oluşturduğu takım.

Üyeleri arasında yer yıldızı ve tozlu mantar (ya da puf mantarı) adlarıyla anılan mantar türlerı de yer alır. Genellikle olgunlaşmadan ön­ce yenebilecek nitelikte olan tozlumantar­ların bazidiyokarpları (üreme organı) ol­gunlaştığında parçalanarak içindeki bazı ­diyosporlar bir toz bulutu halinde çevreye dağılır. Yol kenarlarında ve çayırlarda sık­lıkla rastlanan Calbovista subsculpta yenebl­len bir tozlu mantardır.

Lycoperdon, dünyanın hemen her yerine dağılmış 50 kadar tozlu mantar türünün oluşturduğu bir cinstir. Genellikle yazın ve sonbaharda ormanlık alanlarda rastlanır. Yalnızca gençken yenebilen L. perlatum’un (gemmatum) üzerinde beneksi izler bulunur.

Özellikle ılıman bölgelere özgü bir cins olan Calvatia, 35 kadar tür içerir. Henüz olgunlaşmadan önce yenebilir nitelikte olan C.gigantea, kimi zaman 120 cm’ye varan genişliğiyle dev bir mantar türüdür; çok sayıda spor içerir.

Geastrum (Geaster) cinsi, yıldızsı biçimle­rinden ötürü yer yıldızı adıyla anılan 30 kadar mantar türünü içerir. Dünyanın pek çok yöresinde yaygın olan bu mantarlara özellikle yaz ve sonbahar aylarında ormanlık alanlarda rastlanır.

Tarçın kokulu yaprakları olan, kurutulup toz halinde ekmeklere, soslara, köri gibi baharatlara karıştırlan şifalı bitki.

 

Çoğu kez Sclerodermatales adıyla ayn bir takım olarak sınıflandırılan, ancak bazı uzmanlarca Lycoperdales takımına yerleşti­rilen bir grup mantar ise tozlumantarları andıran kalın çeperli ve koyu renkli üreme organlarıyla ayırt edilir. Bunlardan kurak bölgelerde yetişen Tulostoma cinsi 50 kadar tür içerir.

 

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous Article

Lycidae

Next Article

Lycopsida

Related Posts