Lykurgos, etkili mali yönetimi ve yolsuzluğa karşı yürüttüğü kararlı mücadeleyle tanınan Atinalı devlet adamı, hatip (d. iö y. 390 – ö. iö y. 324).
Makedonya yayılmasına karşı Demosthenes’i destekledi. Makedonya’nın Khaironeia’da Atina’yı yenilgiye uğratmasından sonraki 12 yıl (İÖ. 338-326) boyunca, devlet hazinesinden sorumlu oldu. Bu görevdeyken devletin yıllık gelirlerini iki katına çıkardığı söylenir. Orduda da reformlar yapmaya girişen Lykurgos, donanmayı yeniden örgütledi, tersaneleri onarttı ve tasarımını mimar Philon’un yaptığı cephanelik inşaatının tamamlanmasını sağladı. Kapsamlı bir imar programı başlatarak Dionysos ‘a adanmış bir tiyatroyu yeniden yaptırdı. Ayrıca üç büyük tragedya yazarı Aiskhylos, Sophokles ve Euripides’in oyunlarının resmi baskılarını yaptırdı.
Koyu dindar ve yurtsever bir devlet adamı olan Lykurgos, toplumsal ve kişisel ahlak düzeyini yükseltmeyi kendine görev saydı. On beş söylevinden yalnızca biri, “Kata Lekrote” (Leokrates’e Karşı) eksiksiz olarak günümüze ulaşmıştır. Bu söylevde Leokrates’i Khaironeia Çarpışması’nı izleyen kargaşa döneminde Atina’dan kaçmakla suçlar. Yurtseverlik konusunda öğütler içeren söylev Isokrates’ten izler taşımasına karşın, özensiz cümle yapısı ve tarihsel ya da manzum metinlerden alınmış gereksiz uzunlukta bölümler, edebi değerini düşürmüştür.
Pakistan’da ülkeyi darbe ile 1978/1988 yılına kadar dikta rejimiyle yöneten asker ve devlet adamı