Mabet ağacı, Japon eriği, Ginkgo olarak da bilinen, Permiyen Dönemde (y. 280-225 milyon yıl önce) ortaya çıkan 15 kadar cinsin oluşturduğu Ginkgoaceae familyasının (Ginkgoales takımı) yaşayan tek üyesi.
Anayurdunun Çin olduğu kabul edilen ve yabanilerine rastlanmayan bu ağaca çoğu kez “canlı fosil” denir. Çin ve Japonya’da çok eski zamanlardan beri kutsal bir ağaç olarak kabul edildiğinden tapınakların bahçelerinde yetiştirilen mabetağacı günümüzde daha çok süs amacıyla dikilmektedir. Hastalıklara, böceklere ve soğuğa olduğu kadar kentlerin kirli hava koşullarına da dayanıklıdır.
Uzunluğu yaklaşık 40 m’ye, çapı ise 2,5 m’ye ulaşan bu ağacın piramiti andıran tacı ve üzeri çatlaklı grimsi bir kabuğu vardır. Açık renkli, yumuşak ve zayıf odunu ekonomik açıdan çok önemli değildir. Uzun sapların ucunda oluşan yaklaşık 8 cm uzunluğundaki yelpaze biçimli derimsi yaprakları genellikle bir orta noktadan iki loba ayrılır; ilkbaharda donuk gri yeşil renkli olmasına karşılık yazın sarımsı yeşile; sonbaharda ise altın sarısına dönüşerek oldukça güzel bir görünüm oluşturur.
Tırtıl benzeri erkek ve dişi çiçekleri ayrı ağaçlarda bulunur. Erkek çiçekler, eğreltiotlarında olduğu gibi serbestçe yüzebilen üreme hücreleri üretir. Bu hücreler rüzgarlarla dişi çiçeklere taşınır. Dişi çiçeklerin döllenmesiyle tohumtaslakları gelişerek eriğe benzeyen içi sert, dışı etli sarımsı renkli tohumlara dönüşür. Tohumların çekirdekleri bazı yörelerde kavrulup çerez olarak yenir.
Mabet ağacının peyzaj mimarlığında yararlanılan pek çok süs çeşidi vardır.
Raziyane olarakta bilinen, maydanozgiller familyasından, kokulu otsu bitki
Mabet ağacının faydaları