Manyok, (Manihot esculenta), sütleğengiller (Euphorbiaceae) familyasından, yumrularından besin olarak yararlanılan çok yıllık bitki.
Amerika’nın tropik kesimlerine özgü olan, ancak yumrularından ötürü dünyanın öbür tropik kesimlerinde de tarımı yapılan bu bitkinin ilk kez Yucatan’da Mayalarca yetiştirildiği sanılmaktadır. Manyok yumrularında genellikle siyanür bulunur. İlkel topluluklar yumrulan bu zehirli bileşikten arındırıp yiyebilmek için rendeleme, sıkıştırma ve ısıtma gibi bir dizi işleme dayalı bazı karmaşık yöntemler uyguluyorlar, ayırdıkları zehiri ise ok zehiri olarak kullanıyorlardı.
Hintyağı bitkisinin yapraklarına benzeyen, aina daha derin parçalı olan loplu ve elsi 5-9 yaprağı ile etli yumruları vardır. Küçük otsu yapıda olanlardan, 1 m yüksekliğinde çok dallı çalı ya da 5 m boyunda dallanmamış ağaç biçiminde olanlara kadar pek çok çeşidine rastlanır. Bu çeşitlerin bazıları kurak alkali topraklarda bulunursa da çoğunluğu ırmak kıyılarındaki asitli çamurlarda yetişir.
Yumrulardan un, ekmek, tapyoka, nişasta ve alkollü içki üretilir.
Bitkilerdeki gibi gelişmiş bir kök, gövde ve yaprak sistemi bulunmayan, klorofil içermeyen ve çoğunlukla çürükçül ya da asalak olarak yaşayan canlılar