Maraton

Maraton, adını Eski Yunan tarihindeki Marathon Savaşı‘ndan alan, atletizmde en uzun mesafeli mukavemet koşusu.

İlk kez 1896’da Atina’da düzenlenen mo­dern Olimpiyat Oyunları’nda koşulan mara­tonu Yunanlı Spiros Louis 2:58:50’yle ka­zandı. Maraton bir süre 26 mil (41.845 m) olarak koşuldµ. 1908 Londra Olimpiyat Oyunları’nda İngiliz Olimpiyat Komitesi’ nin bu yarışı Windsor Şatosu’ndan başlata­rak stadyumda, kraliyet locasının önünde bitirme kararıyla mesafe 26 mil 385 yardaya ( 42.195 m) yükseldi. Olimpiyat Oyunla­n’nda maraton mesafesinin 42.195 m olması 1924’te benimsendi.

Maraton parkurları aynı zorlukta olmadığı için Uluslararası Amatör Atletizm Federas­yonu (IAAF) bu dalda dünya rekoru kaydı tutmaz. Maratonda Olimpiyat Oyunları’n­dan sonra en çok önem verilen yarışma 1897’den bu yana her yıl düzenlenen Boston Maratonu‘dur. Bu maratona hemen bütün ülkelerin atletleri katılır. New York ile Chicago’da yapılan Amerika maratonları da öteki popüler maratonlar arasındadır.

Bayanlar maraton yarışmaları resmen an­cak 1970’lerin başında başlamış, ama bu dalda hızlı bir gelişme görülmüştür. Norveç­li Grete Waitz, Yeni Zelandalı Alison Roe ve ABD’li Joan Benoit yakın geçmişin önde gelen bayan maratonculandır.

Önceleri maratona hazırlanırken bu mesa­fenin tümünün koşularak antrenman yapıl­masının gerekli olduğuna inanılıyordu. Ama 1952 Helsinki Olimpiyat Oyunları’nda Çek Emil Zatopek bu mesafeyi daha önce hiç koşmamış olmasına karşın 2:23:32 ile Olimpiyat rekoru kırdı.

Türkiye’de maraton ilk kez 1937’de resmi yarışmalarda yer aldı. Türk maratoncular Balkan Oyunları ve Akdeniz Oyunlan’nda birincilikler kazandı. Son dönemin başarılı maratoncusu Veli Ballı 1977’de Boston Maratonu’nda ikincilik elde etti, 1979 Atina Maratonu’nda da şampiyon oldu. Türkiye’de uluslararası nitelikteki en önemli maraton yarışı, ilki 1979’da düzenlenen Asya-Avrupa Maratonu’dur.

 

ABD tarihinde gelmiş geçmiş en kadın bayan sporcu

 

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous Article

Marathon Savaşı

Next Article

Carlo Maratti