Maydanoz

Maydanoz

Maydanoz, anayurdu Akdeniz bölgesi olan maydanozgiller (Apiaceae) familyasından iki yıllık otsu bitki.

Maydanoz

Anayurdu Akdeniz bölgesi olan bu bitki Eski Yunan ve Romalılardan bu yana yemeklerde çeşni olarak kullanılır. Tohum­lardan üretilen bitki ilk yıl bol sap ve yaprak, ikinci yıl ise 100-150 cm’ye kadar uzayabilen çok dallı bir gövde verir ve bu dalların ucunda şemsiyemsi salkımlar oluş­turan küçük yeşilimsi sarı çiçekler açar. Çiçekler daha sonra ortalama 2-3 mm uzunlukta özel kokulu tohumlara dönüşür. Maydanozun düz ya da kıvrık yapraklı iki çeşidi vardır. Yaygın biçimde yemeklerde ve salatalarda kullanılır.

MaydanozMaydanozun Faydaları

Maydanoz başlıca bileşeni apiol olan bir uçucu yağın yanı sıra, A ve C vitamini ile kalsiyum gibi bazı mineralleri de içerir. Maydanoz tohumları halk arasında idrar ve safra artıncı, adet söktürücü olarak kulla­nılır.

İçeriğindeki A, C, K vitaminleri ile folat bağışıklık sisteminizi güçlendirirken, A vitamini aynı zamanda lenfosit ve beyaz kan hücreleri üzerinde doğrudan etkili oluyor.

Sağlıklı bir vücut, sıvıyı muhafaza ediyor. Ancak ödem gibi sıvı birikmesi sonucunda vücut şişiyor. Ödem sorununuz varsa birkaç çay kaşığı maydanoz suyu bile rahatlamanızı sağlıyor. 1 bardak kaynar suya maydanoz saplarını ekleyin. Maydanoz suyu toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olacak

A vitamininin öncül maddesi beta karoten ve C vitamini içeriğinden dolayı antioksidan özelliğe sahipolan maydanozserbest radikallerin oluşumunu engelliyor. Maydanoz aynı zamanda kalp sağlığı ve kansere karşı da koruyucu etki gösteriyor. Folik asit içeriği sayesinde kalp dostu olarak nitelendiriliyor, çünkü kalp krizi riskini artıran homosisteinmiktarının azalmasında yardımcı oluyor. Diüretik etkisi sayesinde tansiyon düşürücü etkisi bulunuyor. Glutatyontransferaz enzimini aktive ederek, oksitlenmiş moleküllerle savaşarak kansere karşı koruyucu fonksiyon üstleniyor. Ayrıca içerindeki K vitamini ve demir bakımından zengin olan maydanoz, vücuttan toksinlerin atılması sağlıyor ve kanı temizliyor. Karaciğeri zehirli maddelerden temizlemek için de yardımcı oluyor.

Yumrumsu kök sapları olan, eski çağlardan bu yana baharat ve boya sektöründe de kullanılan bitki

 

Maydanozun içeriğindeki flavonglikozidinden dolayı idrar söktürücü etkisi bulunuyor. Bu sayede maydanoz, böbrek taşı, safra kesesi ve enfeksiyonlarının tedavisinde yardımcı oluyor.

Diş ve diş eti hastalıklarına karşı koruyucu görev görüyor. Ağız kokusunun giderilmesinde de etkili oluyor.

Maydanozun poliasetilen, coumarin, flavonoid, monuterpen gibi biyolojik aktif bileşenlere ek olarak Beta karoten ve C vitamini de içermesi kanserden korunmaya yardımcı olur. Glutathione-S- transferaz enziminin aktivitesini yükselterek zararlı kimyasal maddeleri zararsız hale dönüştürür

Homosistein kanda ölçülen bir aminoasittir. Bu aminoasidin yüksek olması vücut kan damarlarını tehdit ederek kalp hastalıklarına neden olur. Maydanozda bulunan B9 vitamini fazla homosisteini zararsız molekül haline dönüştürmeye yardımcı olur. Maydanoz düzenli tüketildiğinde kalp krizi, inme ve ateroskleroz gibi kardiyovasküler hastalıkların riskini azaltır.

Maydanozun gençleştirmede, cilt tazeliğinin, güzelliğinin korunmasında büyük etkisi vardır. Bu özelliği özellikle karaciğer metabolizması üzerindeki olumlu etkisinden ve vücuttaki zararlı kimyasal maddeleri uzaklaştırmasından kaynaklanır. Sağlıksız çalışan karaciğer metabolizması, cildin yavaş yavaş tazeliğini, güzelliğini ve canlılığını yitirmesine ve kişinin yorgun görünmesine, diğer organlarının olumsuz etkilenmesine neden olur. Maydanoz, vücudu yabancı kimyasallardan arındırır. Böylece karaciğerin sağlıklı çalışmasında etkin rol oynayarak kişinin daha genç, daha sağlıklı, dinç ve zinde olmasını sağlar.

Maydanoz içerdiği yüksek demir, folik asit ve C vitamini sayesinde kansızlığı önlemeye yardımcı olur. Yüksek klorofil miktarı da kanı arttırarak kansızlığa engel olur.

Maydanoz, potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi minerallerden de oldukça zengindir. Bunun yanında sodyumu az içerir. Potasyum, magnezyum ve kalsiyum tansiyonun düzenlenmesinde yardımcıdır.

Maydanozdan yeterince yararlanabilmek için çiğ olarak tüketmek gerekir. Kurutulmuş maydanozda mineral kaybı çok fazla olmazken, A ve C vitamininin çoğu kaybolur. Düzenli tüketimi sağlayabilmek adına her sabah kahvaltınıza bir tutam (10-15 dal) maydanoz eklemek bu bitkinin faydalarından tam anlamıyla yararlanmanızı sağlar.

Maydanozun poliasetilen, coumarin, flavonoid, monuterpen gibi biyolojik aktif bileşenlere ek olarak Beta karoten ve C vitamini de içermesi kanserden korunmaya yardımcı olur. Glutathione-S- transferaz enziminin aktivitesini yükselterek zararlı kimyasal maddeleri zararsız hale dönüştürür.

Maydanoz ciddi bir hastalığın nedeni olmadığı takdirde mide bulantısına iyi geliyor.Yaprakları ve sapı antiseptik olan maydanozun gaz giderici etkisi de mevcut

Maydanoz içeriğindeki beta karotensayesinde ileri yaştaki kişilerde retina sağlığını koruyor. A vitaminin iyi kaynağı olan maydanoz göz sağlığını koruyucu etki gösteriyor.

İlk Mercedes otomobillerinin (1900-01) baş tasarımcısı olan Alman mühendis, mucit ve sanayici.

 

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous Article
Wilhelm Maybach

Wilhelm Maybach

Next Article
Maydular

Maydular

Related Posts