Mayın tarama gemisi

Mayın tarama gemisi

Mayın tarama gemisi, denize döşenen sualtı mayınlarını temizlemek amacıyla kul­lanılan deniz aracı.

İlk mayın tarama yönte­mi çarpma sonucu patlayan, deniz dibine demirlenmiş mayınların temizlenmesi ama­cıyla geliştirildi. Bu yöntemde iki gemi, aralarına bağladıkları bir tel halatla birlikte mayın tarlasından geçiyordu. Mayın demir­leme hattı, tarama kablosundaki testereye benzer çıkıntılarla ya da kesici ağızlarla kesiliyordu. Yerinden kurtulan mayın yüze­ye yükseldiğinde üzerine ateş açarak tahrip ediliyordu.

Mayın tarama gemisiI. Dünya Savaşı’nda İngilizlerin tasarladığı özel tekneler saatte 25 deniz milinin ( 46 km) üzerinde bir hızla mayın tarayabiliyor­diı. Her harekatta, birçok gemi oropesa (bu amaçla ilk kez kullanılan trol teknesinin adı) denen bir düzende toplanıyordu. Önce, bordasından yana doğru uzatılmış, belirli bir uzaklıkta ve derinlikte bir şamandıraya tutturulmuş çelik halatla bir gemi yol alıyor ve böylece taranmış bir koridor oluşturu­yor, ardından aynı biçimde ikinci gemi bu koridordan ilerleyerek gene yanında temiz­lenmiş bir koridor açıyordu. Birçok tarama gemisiyle böylece geniş bir alanda tarama ve temizleme yapılabiliyordu.

Balina, orkinos, kılıçbalığı gibi büyük deniz hayvanlarının avlanmasında kullanılan, ucu sivri tırnaklı silah

 

II. Dünya Savaşı sırasında mayın tarama gemileri birçok birleşik donanma ve çıkar­ma harekatına katıldı. Savaşın sonunda ABD, İngiltere, Almanya, Avustralya ve Japonya’nın mayın tarama gemileri Büyük Okyanusu mayınlardan temizlemek için or­tak çalışmalar yaptılar.

Kore Savaşı’nda (1950-53) magnetik ma­yınların (gemilerin magnetik alanıyla hare­kete geçen) yaygın biçimde kullanılması, ahşap gövdeli mayın tarama gemilerinin geliştirilmesine yol açtı. Bu gemilerin tekne­si tahta kaplama levhalarından, motorları paslanmaz çelik alaşımından ve metal dona­nımları alüminyum, pirinç ya da magnez­yumdan yapılır. ABD’nin mayın tarama birliklerinin gemileri magnetik olmayan bir malzemeden yapılmıştır ve çarpmayla patla­yan, magnetik ya da akustik (yakından geçen bir geminin yaydığı ses dalgalarının etkisiyle hareket eden) mayınları temizle­yebilecek biçimde tasarlanmıştır.

Bu gemi­ler altı gönüllü mürettebat tarafından işleti­lir. Ayrıca helikopter mayın tarayıcıları da geliştirilmiştir. Bu hava taşıtları denizin üzerinde dolaşarak akustik ya da magnetik mayınları patlatır.

 

Türkiye’de kaç kişide MAREŞAL rütbesi vardır?

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous Article
Mayın

Mayın

Next Article
Mayıs Böceği

Mayıs Böceği

Related Posts