Muhammed Ziyâ ül Hak

Muhammed Ziyâ ül Hak, Pakistanlı asker ve devlet adamı. Genelkurmay başkanlığı ve sıkıyönetim komutanlığı görevlerinin ardından 1978’de cumhurbaşkanı olarak 1988’e değin ülkeyi askeri rejimle yönetti. (d. 1924, Cullundur, Pencap (bugün Hindistan’da) – ö. 17 Ağustos 1988, Bahavalpur yakınları, Pakistan)

1949’te Dehra Dun’daki Kraliyet Hindistan Askeri Akademisi’ni bitirerek orduya katıldı. II. Dünya Savaşı’nın sonlarında İngiliz zırhlı birliklerinde görev aldı. On dokuz yıl kurmay ve komuta görevlerinde bulunduktan sonra öğretmen olarak Kuetta’daki Komuta Karargâh Okulu’na atandı. 1969’te yeniden kıta görevine çıktı. 1966-69 arasında çeşitli kara kuvvetleri birliklerine komuta etti. 1969’dan 1971’e değin Ürdün Kara Kuvvetleri’nde danışmanlık yaptı. Tuğgeneralliğe yükseldiği 1972’de, Zülfikâr Ali Bhutto hükümetini devirme girişiminde bulunmakla suçlanan subayların yargılandığı askeri mahkemelerin başkanlığını yaptı. Ardından Bhutto tarafından generalliğe yükseltildi ve 1976’da da genelkurmay başkanlığına atandı.

Dünya edebiyatının en ünlü yazarları arasında yer alan, 1840-1902 yılları arasında yaşamış, natüralizm akımının öncüsü

 

Kansız bir darbeyle 5 Temmuz 1977’de Bhutto’yu devirdikten sonra genelkurmay başkanlığının yanı sıra sıkıyönetim komutanlığını üstlendi. Ertesi yıl Fazal Elahi Çaudhri’nin cumhurbaşkanlığından istifa etmesi üzerine cumhurbaşkanı oldu. Halk arasında hâlâ geniş bir desteğe sahip olan Fazal Elahi Çaudhri Bhutto’yu tartışmalı bir yargılama sonunda 1979’da idam ettirdi. Aynı yıl siyasal partileri kapattı, grevleri yasakladı, basına sıkı bir sansür koydu ve bütün ülkede sıkıyönetim uygulamaya başladı. Öte yandan SSCB’nin komşu Afganistan’ı işgali üzerine ABD’nin mali yardımlarıyla bu ülkedeki mücahit direnişine destek verdi. Yönetimini pekiştirecek yeni bir devlet yapısı kurmaya çalışırken, siyasal ve kültürel alanda geniş çaplı bir İslamlaşma programına girişti. Ama şiddet olaylarının ve huzursuzlukların tırmanmasını önleyemedi. 1989’te sıkıyönetimi kaldırarak güdümlü bir sivil rejime geçiş yolunda adımlar attı. Muhalefetin güçlenmesi karşısında Haziran 1988’de yumuşama politikasından döndü. İki ay sonra bir uçak kazasında öldü.

 

Total
0
Shares
1 comment
  1. Visitor Rating: 4/10
    Bu ismi daha önce duydunuz mu?: 5
    Bu isimden etkilendiniz mi?: 0.5
    İçerik sizi tatmin etti mi?: 6.5

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous Article

Ziya Paşa

Next Article

Florian Znaniecki

Related Posts