Nicola Antonio Zingarelli

Niccolò Antonio Zingarelli, döneminin önde gelen opera ve dinsel müzik bestecilerinden.(d. 4 Nisan 1752, Napoli – ö. 5 Mayıs 1837, Torre del Greco,. Napoli. yakınları).

Loreto Konservatuvarı’nda okudu ve yaşamını kemancı olarak kazanmaya başladı. İlk operası Montesuma 1781’de Napoli’deki San Carlo Tiyatrosu’nda başarıyla sahnelendi. Alsinda 1785’te Milano’da La Scala’da oynandı. Zingarelli 1789’da Fransa’ya giderek Paris Operası için Jean-François Marmontel’in librettosuyla Antigone’yi besteledi. Fransız Devrimi olunca İsviçre’ye geçti; oradan Milano’ya gitti ve 1792’de kent katedralinin müzik yöneticiliğine getirildi. La Scala için Goldoni’nin bir oyunundan uyarladığı II. mercato di Monfregoso (1792; Monfregoso Tüccarı) ve Shakespeare’in oyunu üzerine yazdığı Giuletta e Romeo’su (1796; Romeo ve Jüliet) en güzel yapıtları arasındadır. Zingarelli 1794’ten 1804’e değin müzik yöneticiliği yaptığı Loreto’da birçok dinsel yapıt besteledi. Milano ve başka İtalyan kentlerinde sahnelenmek üzere operalar yazmayı sürdürdü. 1804’te Roma’daki Sistina Şapeli’ne müzik yöneticisi atandı. Oradayken Tasso ve Dante’nin şiirlerinden kantatlar besteledi, iki de opera yazdı. Bunlardan ikincisi Berenice (1811) 37 operasından sonuncusu oldu.

1811’de Napoleon’un oğlu onuruna bir Te Deum’u yönetmesi isteğini yurtseverlik duyguları nedeniyle geri çevirdi. Bunun üzerine tutuklanarak Paris’e götürüldü. Ama müziğine hayranlık besleyen Napoleon onu serbest bıraktırdı ve bir de maaş bağladı. 1813’te Napoli’deki Kraliyet Müzik Okulu’nun yöneticisi olan Zingarelli, 1816’da da Giovanni Paisiello’dan boşalan kent katedralinin müzik yöneticiliği görevine getirildi. 1829’da Birmingham Festivali için dinsel bir yapıt besteledi. Bu yapıtı öğrencisi Michele (sonradan Sir Michael) Costa yönetti. Vincenzo Bellini ile Saverio Mercadante de Zingarelli’nin öğrencisiydi.

Müzikli ve konuşmalı ilk film

 

Total
0
Shares
1 comment
  1. Visitor Rating: 2.5/10
    Bu ismi daha önce duydunuz mu?: 2
    Eserlerini okudunuz mu?: 0.5
    Eserlerini beğendiniz mi?: 1
    Bu isimden etkilendiniz mi?: 3.5
    İçerik sizi tatmin etti mi?: 5.5

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous Article

Dominikus Zimmermann

Next Article

Walter Henry Zinn

Related Posts