Ossip Zadkine

Ossip Zadkine,  Yahudi Ruslarından ancak sonradan Fransız vatandaşı olmuş heykeltıraş ve ressam (d. 14 Temmuz 1890, Smolensk, Rus Çarlığı ö. 25 Kasım 1967, Paris, Fransa).

Çağdaş sanatın en etkileyici yaratıcılarından biridir. Figür ve biçimi çok özgürce ele almakla birlikte tanınmayacak kadar değiştirmemiştir. Rotterdam’daki “Harap Edilmiş Kent” (1951) adlı anıtı, sanat anlayışının bir özeti sayılabilir.

Zadkine bir klasik Yunanca ve Latince profesörünün oğluydu. Çocukken çamurdan modeller yapardı. Babası onu İngilizce ve “görgü” öğrenmesi için İngiltere’ye gönderdi. Zadkine orada süsleme işleri yapan birinin yanında çalıştı. Bir süre sonra Paris’e giderek Güzel Sanatlar Yüksekokulu’na girdi; 1911’de bir heykel sergisi açtı.

Finlandiya’nın Fincedeki ilk tarihini yazan tarihçi

 

Başlangıçta kübist tarzda çalışıyordu; ama Yunan sanatından da etkilenmişti. 1920’de geliştirmeye başladığı özgün üslubunu “Müzikçiler” (1924) adlı yapıtında ortaya koydu. 1939’da ahşaptan yaptığı ürkütücü “İsa” heykelinde acıyla kıvranan İsa’nın kolları, çıplak bir ağacın dallarını andırıyordu. Yahudi asıllı olduğu için 1. Dünya Savaşı sırasında önce Fransa’ya, Fransa işgal edilincede ABD’ye kaçtı. New York kentinde, Sanat Öğrencileri Birliği’nde ders verdi. Savaştan sonra Fransa’ya döndü. Rotterdam’ın bombardımandan sonraki halini görünce “Harap Edilmiş Kent”i gerçekleştirdi.

Zadkine’in tekniği “Biçimlerin Doğuşu” adlı karmaşık yapıtında çok iyi izlenir. O, iç ve dış bükey biçimler, çizgiler ve koşut düzlemler kullanarak çok boyutlu bir bütünlük, canlı bir ritim yaratmaya yönelmiştir. 1950’lerdeki Venedik Bienali’nde heykel dalında Büyük Ödüllü, 1960’ta Paris Kenti Büyük Ödülü’nü kazanmış, 1960” larda Kudüs, Amsterdam ve daha başka kentlerde heykeller yapmak üzere çağrılar almıştır.

Total
0
Shares
1 comment
  1. Visitor Rating: 2.625/10
    Bu ismi daha önce duydunuz mu?: 1
    Eserlerini beğendiniz mi?: 1
    Bu isimden etkilendiniz mi?: 3
    İçerik sizi tatmin etti mi?: 5.5

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous Article

Yaşar Doğu

Next Article

Robert Charles Zaehner

Related Posts