Rezene

Rezene, RAZİYANE olarak da bilinir, maydanozgiller familyasından, kokulu otsu bitki. Anayurdu Güney Avrupa ve Anadolu’dur. Hoş kokulu tohumları için ABD’de, İngiltere’de ve Avrupa’nın ılıman kesimlerinde tarımı yapılır. Türkiye’de doğal olarak yetişir. Tohumlar gaz söktürücü olarak kullanılır, genç sürgünleri ise sebze olarak yenir.

Rezene, 1 m’ye kadar boy atan çok yıllık bir bitki. İpliksi Bir görünüm sergileyen ince parçalı yaprakları vardır. Küçük sarı çiçekleri şemsiyemsi salkımlarda toplanmıştır. Yeşilimsi ya da sarımsı kahverengi tohumları silindir biçimli ve hafif kıvrıktır, sırtında da beş yatık çıkıntı bulunur. Bunlar her ne kadar tohuma benzerse de, aslında botanik açısından tohum değil meyve olarak kabul edilir. Tohumların anasonu andıran tadı, bileşimindeki uçucu bir yağdan kaynaklanır. En önemli bileşenleri anetol ve fenkon olan bu yağ başlıca sabun ve parfüm sanayisinde kullanılır, ayrıca koku vermek amacıyla şekerleme, likör, pasta ve ilaçlara katılır.

Yumrumsu kök sapları olan, eski çağlardan bu yana baharat ve boya sektöründe de kullanılan bitki

 

Rezene Acil Durum Çayı

Rezenenin Faydaları

Faydaları

Mide kasılmalarına iyi gelir
Safra üretimine yardımcı olur
Toksinlerin atılmasını sağlar
Fazla suyun atılmasına yardımcı olur
Anne sütünü attırdığı söylenmektedir
Sindirimi düzenler
Diş ağrılarını hafifletir
Libidoyu arttırdığı söylenmektedir
Göz sağlığını geliştirir
Yüksek tansiyonu düşürür
Mide gazının atılmasını sağlar
Öksürüğe iyi gelir
Rahim kasılmalarını hafifletir
İştahı bastırır
Kolik tedavisinde kullanılır
Bağırsakları temizler Vitamin ve mineral bakımından zengindir
Bağışıklık sistemini güçlendirir

Rezene Kullanımı

Genellikle çay olarak tüketilmektedir. Bununla beraber tohumları çiğnenerek de tüketilebilir. Bu şekilde kullanıldığında nefesi tazelemektedir. Bitkisel çay olarak tüketileceği zaman doğru demlemek gerekir. Bunun için bir fincan suya 1 kaşık rezene tohumu atılır. Suyun kaynamasından sonra fincana alın ve 10 dakika daha demlenmesi için bekleyin. Ardından tanelerini ayırın ve suyunu ılık şekilde tüketin. Tat vermek adına içerisine limon ya da bal ilave edebilirsiniz.

 

Total
0
Shares
1 comment
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous Article

Osborne Reynolds

Next Article

Rezonans

Related Posts