Sakuzo Yoshino

Sakuzo Yoshino ya da Sakuzo Yoşino, Japon siyaset adamı ve eğitimci. 20. yüzyılın başlarında ülkede demokrasiyi geliştirme çalışmalarına önemli katkıda bulunmuştur (d. 29 Ocak 1878, Furukava, Miyagi ili 6. 18 Mart 1933; Zuşi, Kanagava ili, Japonya).

Lise öğrencisiyken Hıristiyanlığı benimsedi. Kısa sürede sosyalist eğilimli Hıristiyan hareket içinde adını duyurdu. 1910-13 arasında yurtdışında öğrenim gördü. Japonya ya dönüşünde Tokyo İmparatorluk Üniversitesi’nde profesörlüğe getirildi; zamanla parlamenter bir yönetim anlayışının en güçlü savunucularından biri oldu.

Yoşino imparatorun egemenliğini sorgulamamakla birlikte, “halk için hükümet” (minponşugi) çağrısında bulundu. Hükümet çalışmalarının genelde halkın taleplerine dayandırılmasını, bu çerçevede genel oy hakkının sağlanmasını, ordunun sivillerin denetiminde bulunmasını, Soylular Meclisi’nin halkın seçtiği bir organa dönüştürülmesini ve giderek sosyalist bir devletin kurulmasını savundu.

Görüşlerini yayabilmek amacıyla siyasete atılarak 1918’de Reimeikai Partisi’ni kurdu. 1924’te üniversiteden ayrıldı ve Asahi şimbun gazetesinde yazmaya başladı. Bu gazeteden ayrıldıktan sonra da günlük olaylar konusundaki yazılarını sürdürdü. Meici dönemine ilişkin tarihsel belgelerin korunması ve yayımlanmasında önemli rol oynadı.

Millî Şair olarak anılan Türk Millî Edebiyat akımının öncüsü şair

 

Yoşino’nun görüşleri Hıristiyanlığın, sosyalizmin, sendikacılığın ve Konfüçyüsçü ahlakın bir bireşiminden oluşuyordu. Önderlik ettiği akım ülkede sınırlı sayıda yandaş toplayabildi; I. Dünya Savaşı’nın ardından da etkisini bütünüyle yitirdi.

Total
0
Shares
1 comment
  1. Visitor Rating: 2.1/10
    Bu ismi daha önce duydunuz mu?: 1.5
    Eserlerini okudunuz mu?: 1.5
    Bu isimden etkilendiniz mi?: 1
    Eserlerini beğendiniz mi?: 2
    İçerik sizi tatmin etti mi?: 4.5

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous Article

Yoshikava Eici

Next Article

Yoşiyahu

Related Posts