Zeki Mehmet Ağa

Zeki Mehmed Ağa, özellikle peşrevleriyle tanınmış Osmanlı besteci ve tamburi (d. 1776, İstanbul – ö. Kasım 1846, Mekke).

Tamburi Numan Ağa’nın oğlu, tamburi Büyük Osman Bey’in babasıdır. Babasından ders alarak yetişti. Enderun’a alındı. Çok geçmeden dönemin en iyi tamburilerinden biri olarak kendini kabul ettirdi. III. Selim’den sonra II. Mahmud’dan da yakınlık gördü ve onun musahipleri arasına girdi. 1820’de bilinmeyen bir nedenle Midilli’ye sürgüne gönderildi. Bir yıl sonra İstanbul’a dönünce gene musahipliğe getirildi. İsmail Dede Efendi ile hacca gitti ve onunla birlikte koleraya yakalanarak orada öldü.

Türk edebiyatında göstergebilimin öncülerinden, akademisyen, öykü ve roman yazarı, eleştirmen ve çevirmen

 

Tamburu kendine özgü bir üslupla çaldığı söylenir. Hiçbir öğrencisi olmadığı için üslubu da kendinden sonra kaybolmuştur. Çok titiz, ama verimli olmayan bir besteciydi. Günümüze yalnızca 10 peşrevi, 5 sazsemaisi ve 6 şarkısı ulaşmıştır. En ünlü bestesi, türünün başyapıtlarından sayılan Ferahnâk Peşrev’idir. Gene çok ünlü Ferahfeza Peşrev’i, sık sık İsmail Dede Efendi’nin Ferahfeza Ayin-i Şerif’inde son peşrev olarak çok hızlı bir tempoyla ve biraz değişmiş biçimde çalınır.

Total
0
Shares
1 comment
  1. Visitor Rating: 3.9/10
    Bu ismi daha önce duydunuz mu?: 3
    Eserlerini okudunuz mu?: 2.5
    Eserlerini beğendiniz mi?: 3.5
    Bu isimden etkilendiniz mi?: 5
    İçerik sizi tatmin etti mi?: 5.5

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous Article

Zekeriya Efendi (Bayramzade)

Next Article

José Santos Zelaya

Related Posts