Zeki Zeren

Ord.Prof.Dr. Osman Zeki Zeren, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu, Anatomist ve Cerrahi Mütehassıs. Tıp terimlerinin Türkçeleştirilmesindeki katkılarıyla ve anatomi terimleri sözlüğüyle tanınır (d. 1900, İstanbul 6. 19 Kasım 1973, İstanbul).

Darülfünun-ı Osmani’nin (sonradan İstanbul Üniversitesi) Tıp Medresesi’ni bitirdi (1923). Anatomi ve cerrahi kliniklerinde asistan ve başasistan olarak çalıştı. 1927’de cerrahi dalında uzmanlık sınavını vererek, Çankırı ve Zonguldak hastanelerinde operatörlük ve başhekimlik görevlerini üstlendi.1933 Üniversite Reformu’yla yeniden örgütlenen İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne döndü ve Nureddin Ali Berkol’un yönetimindeki Anatomi Enstitüsü’nde doçentliğe atandı. 1941’de profesörlüğe yükseltildi, ertesi yıl anatomi pratik çalışma şefliğine getirildi. Berkol’un ayrılması üzerine 1951’de Anatomi Enstitüsü’nün yöneticiliğini devraldı ve 1952’de ordinaryüs profesör oldu. 1973’te emekliye ayrıldı. Tıp Fakültesi Terim Komisyonu ile Türk Dil Kurumu’nun bilim ve yönetim kurulu üyeliklerinde de bulunan Zeren, tıp terimlerini Türkçeleştirmek ve tıp öğretimine, bütün dünyada kullanılan Latince karşılıklarıyla birlikte sistemli ve topografik bir anatomi koleksiyonu kazandırabilmek için yoğun bir çaba gösterdi. Uzun yıllar ders kitabı olarak okutulan yayınları, ortak çalışmaları ve özellikle anatomi terimleri sözlügüyle büyük bir boşluğun doldurulmasını sağladı. Başlıca yapıtları arasında Sistematik Anatomi Kitabı (1939-45, 3 cilt, N.A. Berkol ve M. A. Oya ile birlikte), Anatomi Sözlüğü ve Anatomi Terimleri (1946), İnsan Anatomisi (1948, N. A. Berkol ile birlikte), Küçük Tıp Terimleri Kılavuzu (1948, F.Noyan ile birlikte), Topografik Anatomi (194849, 2 cilt), Anatomi ve Atlas (1950-51, F.Noyan ile birlikte), Bir Ciltte Anatomi sayılabilir.

https://ansiklopedist.com/zaharya/Klasik Türk müziğinde Rum asıllı Osmanlı bestecilerin en büyüğü[/shortlink

 

Zeki Zeren, ismini yabancı kitaplarda geçirmeye muvaffak oluşuyla, Anatomi Enstütüsü’nün reformdan sonra gelişip ilerlemesine çok değerli katkılarda bulunuşuyla, Paris Tıp Fakültesi Anatomi hocasının ondan “büyük bir dostum” diye bahsetmesi ve hocalık vasfının hem öğrencilerine hem de meslektaşlarına bir örnek teşkil etmesiyle, bunların yanında Türk yayınlarını refere etmesiyle artık Ordinaryüs Profesörlüğe yükselmeyi hak etmişti. Öğrencilerinden Prof. Dr. H. Macit Üzel, “Dünden Bugünlere Benim Tıbbiyem ve Üniversitem” adlı kitabında Zeren Hoca’dan şöyle bahseder: “…Klinik öncesi dönemi dersleri içinde amiral gemisi anatomi idi. Tabii kaptanı da Ord. Prof. Dr. Zeki Zeren. Zeki Zeren Hoca, 1933’te Üniversite Düzenlemesi sonrası kurulan yeni İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin, o zamanki ismi ile Anatomi Enstitüsü’ne doçent olarak atanmıştı… Zeki Hoca’nın, anatomi ile özdeşleşmiş kişiliği ve anatomi konusundaki kitapları dışındaki bu kitaplar çok düzenli idi-başka özellikleri de vardı. Örneğin aynı zamanda cerrahtı. Ama bana göre en önemli yanı, tıp terimlerini Türkçe’leştirme çalışmalarıdır.

Anatomi ders kitapları ve anatomiye ait diğer konularda 25, anatomi terimleri üzerine araştırmalar hakkında 9, bilimsel araştırmalar hakkında 7 adet eser vermiştir.1957 basımlı Topoğrafik Anatomi kitabında dikkat çeken yeni Türkçe terimler, dilimizde hala kullanılmaktadır. Anatomi için önerdiği bazı terimler, üyesi olduğu Tıp Fakültesi Terim Komisyonu ile Üniversite Terim
Koordinasyon Heyetince onaylanmıştır. “Adele” yerine “kas”,”mafsal” yerine “eklem ve oynak”. Bu terimler ilk kez bu kitapta yer almıştır. Akkan-lenfa, düğüm-ganglion, atardamar-arter gibi eşanlamlı kelimeleri sık sık kullanıp öğrencileri bunlara alıştırmaya çalışmıştır.

Total
0
Shares
1 comment
  1. Visitor Rating: 8.7/10
    Bu ismi daha önce duydunuz mu?: 6
    Eserlerini okudunuz mu?: 9
    Eserlerini beğendiniz mi?: 9.5
    Bu isimden etkilendiniz mi?: 9.5
    İçerik sizi tatmin etti mi?: 9.5

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous Article

Zerdüşt

Next Article

Ernst Zermelo

Related Posts