Zirgüleli Hicaz, zengüle olarak da bilinir. Klasik Türk müziğinde bir basit makam. Arel-Ezgi Sistemi’ne göre hümayun, uzzâl ve hicaz makamlarıyla birlikte “hicaz ailesi” ni oluşturur. Hicaz beşlisine, hüseyni (mi) perdesi üzerine taşınmış hicaz dörtlüsü eklenerek oluşturulmuştur. Şehnaz makamı, zengülenin inici biçimi sayılabilir. Gene Arel-Ezgi Sistemi’ne göre şedd-i araban, suzidil, evcârâ, hicazkâr ve zirgüleli suzinâk makamları ise, zengüle makamının başka karar perdeleri üzerinde yeni seyir özellikleri kazanmasıyla ortaya çıkmış makamlardır.
Yüz yirmi zamanlı, 63 vuruşlu, beş usulün bir araya getirilmesiyle oluşan Türk müziğinde büyük bir usulMore Stories Like These

In Müzik
Zemin
Zemin, Zemin hanesi olarak da bilinir, klasik Türk müziğinde, özellikle sözlü yapıtların ve doğaçlamaların birinci bölümü. Peşrev, sazsemaisi, …

In Müzik
Marş
Marş, ritmi iyice belirgin, yalın ve düzgün müzik cümleleri ile yazılmış, temposu genellikle yürüyen bir topluluğa eşlik etmeye …

In Müzik
Zencir
Zencir, klasik Türk müziğinde bir büyük usul. Yüz yirmi zamanlı, 63 vuruşludur. Beş usulün bir araya getirilmesinden oluşmuştur. …

In Müzik
Zarzuela
Zarzuela, konuşmalı bölümler, şarkılar, koro parçaları ve danslardan oluşan İspanyol müzikli oyunu. 17. yüzyılda soyluların eğlencesi olarak gelişti. …