Zurna balığı

Zurna balığı, ayrı takımlarda yer alan iki familyadan (Scomberesocidae ve Synodon tidae) uzun ince gövdeli deniz balıklarının ortak adı.

Aiheriniformes takımında yer alan Scom beresocidae familyası genellikle dört türden oluşur. Uzunlukları 35 cm dolayındadır. Zarganaya benzemekle birlikte sırt ve anüs yüzgeçlerinin gerisinde uskumrularda olduğu gibi yüzgeçsi çıkıntılar bulunur. Tropik ve ılıman bölge denizlerin de yüzeye yakın sularda yaşarlar. Sık sık suyun üstüne sıçradıkları görülebilir. Atlas Okyanusuna yayılmış olan Scomberesox saurus Türkiye’nin Akdeniz ve Ege Denizi kıyılarında da yaşar. Cololabis saira ise Büyük Okyanusta bulunur.

Aulopiformes o (bazı o sınıflandırmalarda Scopeliformes) takımında yer alan Syno dontidae familyasının özellikle tropik bölge lere yayılmış 40’a yakın türü yardır. Uzunlukları en çok 90 cm dolayına ulaşan bu familya üyelerinin başı öbür zurnabalıkları gibi uzun değildir. Benekler ve lekelerle bezeli olmaları sayesinde yaşadıkları çevre den ayırt edilmeleri güçtür. Genellikle kumlu ya da çamurlu diplerde yaşar, bazen kendilerini kısmen dibe gömerler. Ağızları keskin dişlerle donanmıştır. Başlıca besinlerini küçük balıklar oluşturur. Akdeniz’de görülen iki türünden Saurida undosguamis bu bölgeye Kızıldeniz’den Süveyş Kanalı yoluyla girmiştir. Synodus saurus ise Türkiye’nin Akdeniz ve Ege Denizi kıyılarında bulunur. Zurnabalıkları ince uzun gövdelerinin benzerliğinden ötürü yerel olarak ıskarmozbalığı adıyla da tanınır.

Yapraklarından hazırlanan, içine bal katılmış çay, boğaz ve akciğer hastalıklarına karşı kullanılan bitki

 

Total
0
Shares
1 comment
  1. Visitor Rating: 5.6666666666667/10
    Bu ismi daha önce duydunuz mu?: 4.5
    Bu isimden etkilendiniz mi?: 6.5
    İçerik sizi tatmin etti mi?: 6

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous Article

Zulla

Next Article

Zühd

Related Posts